KOMBUCHA si KEFIR

In jos

KOMBUCHA si KEFIR

Mesaj  Admin la data de Joi Mar 06, 2008 7:17 am

KOMBUCHA si KEFIR - in slujba SANATATII TALE!KOMBUCHA (Combucco Orientalis)produce prin fermentare o băutură răcoritoare delicioasă din ceai negru/verde, și, în plus, cu calități benefice pentru sănătate!

Kombucha este o colonie de peste 20 de microorganisme, bacterii “prietenoase” și ciuperci care fermentează în ceai verde sau negru îndulcit, dând naștere la o băutură acidulată și aromată, asemănătoare cidrului. Pe măsură ce Kombucha consumă zahărul, produce o mulțime de acizi organici, precum acid glucuronic, acid gluconic, acid lactic, acid acetic, acid butyric, acid malic și acid usnic; precum și vitamine – în special din grupul B, și vitamina C; mai produce aminoacizi, enzime. Toate acestea prezintă avantajele culturilor probiotice , care ajută la menținerea sănătății.


*
Cum se prepară Kombucha
Cel mai bine este sa începeți cu o cantitate mai mică de ceai și cu un vas de diametru mai mic, ca ciuperca să poată crește repede în grosime și să facă mai repede „pui”. Pe măsură ce cultura dvs. de Kombucha se va dezvolta, veți putea produce cantități tot mai mari de ceai fermentat.

1. Pregătiți ceaiul așa cum o faceți în mod obișnuit. La un litru de apă fierbinte, puneți 2 lingurițe de ceai negru (aprox. 5 g. Se pot folosi de asemenea și pliculețe de ceai. Lăsați-l cca. 15-20 minute (decoct), apoi strecurați. Ceaiul poate fi negru sau verde sau în amestec. Doctorii japonezi spun că ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului (este un puternic antioxidant; totuși nu e recomandabil să îl consumați seara, aproape de culcare, poate da insomnie). Vă sugerez să folosiți ceai verde pentru a prepara băutura de Kombucha. Dacă nu vreți sa folosiți ceai negru sau verde, puteți folosi ceai din alte plante medicinale (dar nu ceai de Coada Șoricelului sau Mușețel, etc. care sunt puternic dezinfectante și pot distruge o parte din colonia de bacterii care constituie ciuperca Kombucha). Un raport de 1/5 de ceai de plante la ceai verde sau negru, e probabil cel mai indicat.

2. - Strecurați ceaiul sau, după caz, scoateți pliculețele.
3. - Adăugați 70 - 100 g de zahăr la un litru de ceai, peste ceaiul strecurat, dar care este încă fierbinte. Amestecați până ce zahărul se dizolvă în întregime. O lingură de zahăr = aprox. 20 g.
Notă: De ce atât de mult zahăr? Și de ce trebuie fiert 15-20 minute?
 ceaiul trebuie să fie nutritiv și să hrănească microorganismele din cultura Kombucha; aici nu e vorba de gustul nostru, ci de nevoile ciupercii! Deci, soluția nutritivă trebuie preparată conform nevoilor drojdiei (bacteriile se hrănesc și ele din soluția nutritivă – ceaiul îndulcit). Microorganismele au nevoie de zahăr pentru a fi active. Dacă au la îndemână o concentrație mică de zahăr (carbohidrați), atunci ciuperca produce mai puține substanțe active și de folos pentru noi. În termeni obișnuiți, putem spune că drojdia "mănâncă" zahărul.
 Infuzia de ceai, pe de altă parte, este o sursă de nitrogen și încurajează creșterea microorganismelor. Deci cu cât ceaiul este lăsat mai mult pe foc (decoct), cu atât avem mai mult nitrogen în soluția hrănitoare, precum și mai multe minerale, săruri etc.

4. - Lăsați ceaiul să se răcească până la 20 - 25 °C (aprox. 68° - 77° Fahrenheit). Cultura moare dacă este pusă în ceai fierbinte.

5. - Când ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnați ceaiul îndulcit într-un vas de sticlă, porțelan sau ceramică, sau de oțel inoxidabil. Vasele de metal (de pildă cele din aluminiu) nu sunt indicate și nu trebuie folosite niciodată, deoarece acizii care se formează pot reacționa cu metalul. Trebuie să evitați vasele făcute din polivinilclorură (PVC) sau polistiren.

6. - Dacă pregătiți pentru prima oară băutura de Kombucha, adaugați lichidul pe care l-ați primit împreuna cu cultura (sau o linguriță de oțet de mere, slab concentrat). Pentru următoarele culturi, întotdeauna păstrați puțină băutura de Kombucha fermentată pentru a o adăuga în proporție de aprox. o zecime (10%) la noua dv. cultura, ca "lichid de pornire" (accelerează pornirea fermentării).

7. - Puneți cultura vie de Kombucha (adică ciuperca!) în lichidul pregătit.

8. - Acoperiți vasul în care va fermenta cu un tifon sau pânză, o hârtie de filtru, etc. pentru a ține departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substanțe poluante. Legați-l cu un elastic de cauciuc pentru a vă asigura ca nu intră „musculițele bețive”. Pânza trebuie sa fie destul de rară încât să poată permite aerului să circule și cultura să poată respira, dar nu atât de rară încât musculițele să poată intra să-și depună ouăle.

9. - Fermentația durează diferit, în funcție de temperatura camerei, volumul ciupercii și cantitatea de ceai; în general durează 7 - 12 zile. La o temperatura ambiantă mai ridicată (peste 20 C) fermentarea este mai rapidă. Perioada de 7 - 12 zile este dată doar ca reper orientativ. Trebuie să gustați și să opriți fermentarea la momentul oportun!
Cultura Kombucha necesită un loc liniștit și nu trebuie mutată prea des. Temperatura ceaiului trebuie sa fie de 20 - 30 °C. Temperatura ideala este de 23 - 27 °C. Nu este necesară lumina. Cultura se reproduce și pe întuneric. Cultura însă poate fi distrusă dacă este expusă la lumina directă a soarelui. O zonă indirect luminată de soare este ideală.

În timpul fermentării, zahărul este transformat de către drojdie în bioxid de carbon (CO2), diferiți acizi organici și alte componente. Aceasta este combinația de procese care-i dau ceaiului Kombucha aroma.
Ceaiul este mai întâi dulce, dar acest gust dispare pe măsură ce zahărul este transformat. În același timp, un acid plăcut parfumat începe să se dezvolte ca rezultat al activității bacteriilor, cu o tranziție de la gustul dulce la cel acrișor. Dacă preferați o băutură ceva mai dulce, fermentarea trebuie oprită mai devreme. Dacă o preferați mai acidă și mai acrișoară, lăsați-o mai mult.

10. - Când ceaiul a atins nivelul de aciditate dorit (pH 2,7 - 3,2), în funcție de cum îl preferați, scoateți cultura (ciuperca) din vas, cu mâinile curate. Spălați ciuperca sub apă rece sau slab călduță. Reumpleți vasul cu ceai proaspăt (nefermentat), adăugați ciuperca și 1/10 de ceai fermentat (pentru gărbirea procesului de fermentare). Respectați temperatura pentru ceai (să nu depășească 30 C, altfel distrugeți ciuperca!)
Ceaiul care a fost fermentat turnați-l în sticle. Pastrati 10% ca 'starter' (lichid de pornire/grăbire a fermentării) pentru următoarea cultura. Astupați bine sticlele. Nu este necesar să strecurați băutura fermentata printr-o cârpă deasă. O anumita cantitate de sedimente vor trece prin sită, fapt absolut normal, datorita drojdiei care a produs gazul și care a acidulat băutura. Se spune că drojdia are efecte benefice asupra organismului (complex vitaminic B).

11. - Pentru a vă bucura de gustul desăvârșit al ceaiului de Kombucha, băutura trebuie lăsată să se maturizeze cel puțin 5 zile după ce a fost pusă în sticle.
Activitatea bacteriilor este oprită dacă îmbutelierea e făcută corect (până sus, adică se exclude aerul), în timp ce drojdia își continua lucrarea. Dacă sticlele sunt bine astupate, gazul produs de activitatea drojdiei nu poate ieși. Așadar, băutura este ușor efervescentă. De obicei, pentru atingerea acestui stadiu sunt necesare câteva zile, însă băutura Kombucha se poate păstra bine chiar luni de zile, la rece. Nu vă faceți probleme: după o vreme drojdia nu va mai produce gaz. Este indicat sa țineți băutura la rece.

12. - Băutura de Kombucha are un gust bun. Este limpede, de culoare gălbui-brună (în funcție de cât de concentrat a fost ceaiul, ce tip de ceai ați folosit, etc.), puțin acrișoară și răcoritoare. O persoană normală poate bea 3 pahare pe zi: un pahar dimineața (100 ml sau mai mult) pe stomacul gol, al 2-lea pahar după o masă în cursul zilei și ultimul pahar înainte de culcare. Bucurați-vă de această băutură miraculoasă!

13. - Când începeți un nou proces de fermentare, să nu uitați niciodată să adăugați noului ceai o cantitate de cca. 10% din lichidul deja fermentat provenit dintr-o cultură anterioară.

*
Important - îngrijire

Uneori ciuperca plutește la suprafață, alteori se duce la fund. Ambele variante sunt OK. Când cultura se duce la fund, o noua cultura ("pui") va începe să se dezvolte la suprafața ceaiului. Inițial este ca o pojghiță subțire, ca o folie de plastic. Trebuie lăsată să se îngroașe, nu o tulburați. Cu cât o lăsați mai mult, cu atât se va îngroșa.
Alteori ciuperca „mamă” se desfoiește și un „pui” se dezlipește de pe suprafața ei, la început ca o peliculă fină, care se va îngroșa cu timpul. Kombucha necesita ceva timp să se multiplice. Dați-i noii culturi de la suprafața lichidului 3 - 5 săptămâni să crească.
Ciuperca ia forma vasului în care crește (daca vasul e pătrat, ciuperca va fi și ea… pătrată!)

Cultura Kombucha crește și acoperă suprafața ceaiului în întregime. În timp ce creste, cultura se îngroașă și se întărește considerabil. Cultura matură este compusa din straturi suprapuse, ușor separabile (ca foile de varză). Straturile pot fi desprinse unul de altul și pot fi folosite fiecare separat pentru a produce o nouă doză de băutură Kombucha.

Pe măsură ce timpul trece, ciuperca va „îmbătrâni” și va căpăta o culoare maronie închisă. Când devine prea închisă la culoare, înlocuiți-o cu altă ciupercă nouă, proaspătă (adică un „pui”).KEFIR (Ciuperca tibetană)țara de proveniență - India

Ciuperca are aspect albicios, cu aspect de muguri de conopidă, cu forme neregulate și dimensiuni de 5-10-15 mm, ajungând la maturitate uneori până la 20-30 mm lungime. Mugurii de dezlipesc și separă singuri.

*
Atenție! - a nu se consuma deodată în cantități mari (de ex. o cană din câteva înghițituri), în caz de hiperaciditate gastrică; se va bea cu lingurița… pauză… o nouă linguriță… (și nu pe stomacul gol!)

Cum se prepară Kefirul
1. Se pun 1-2 lingurițe de ciupercă (cca.3-5 cm3) într-un borcan de sticlă de 200 mg și se toarnă 200-300 ml lapte proaspăt, dulce. Se lasă 8-12-16-24 ore la fermentat (în funcție de temperatura mediului ambiant), fără să se închidă ermetic, ci numai cu un capac pus invers pe borcan. Laptele fermentează suficient și după doar 8-12 ore, are deja proprietățile complete pentru tratament. Gustați și opriți fermentația după intervalul optim în condițiile dvs. de mediu.

2. Pentru consum, se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu diametrul orificiilor cât mai mic (chiar sub 1 mm), într-un vas de sticlă – este chefirul (laptele fermentat) care se consumă pentru tratament. Ciuperca din sită se spală sub jet de apă rece de rămășițele laptelui fermentat, apoi se reașează în borcanul spălat și se toarnă o nouă porție de lapte dulce, crud, nefiert.

3. Este foarte important să se procedeze așa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se dezvoltă, capătă o culoare maronie, nu mai are proprietățile de tratament și poate muri.
Când ciuperca este bine îngrijită, este albă ca laptele și în cca. 14-21 zile volumul acesteia se dublează. Atunci trebuie împărțită în două.

4. Se consumă 100-500 ml lapte de chefir pe zi (eventual mai mult, la cine tolerează și nu are aciditate gastrică, fermentație intestinală deficitară), de preferat pe stomacul gol (excepție făcând gastritele hiperacide, ulcerul gastric sau duodenal – cazuri în care e bine ca chefirul să se consume după masă sau în paralel cu pâine prăjită, biscuiți, etc. care absorb acidul gastric; totodată, nu se vor bea cantități mari deodată, ci se va consuma cu lingurița… pauză… o nouă linguriță, etc.)

5. Tratamentul durează minim 20 de zile (unii recomandă o pauză 10 zile după care se reia). Părerea mea este că se poate consuma fără întrerupere, asemenea iaurtului sau laptelui bătut. Nu există nici un fel de efecte secundare! Nici măcar înghițind o bucată de ciupercă nu se întâmplă absolut nimic! (o veți elimina prin scaun, nedigerată; ciuperca nu poate trăi în intestinul omului, fiți fără grijă!)

ATENȚIE:
În timpul tratamentului este interzis consumul de alcool și de grăsimi animale (în schimb se poate consuma ulei presat la rece și semințe crude de dovleac, in, floarea soarelui, nuci), sare, zahăr (înlocuiți-l cu mierea!), gemuri, băuturi sintetice și acidulate, condimente.
]

Reacția organismului la laptele fermentat
În primele 10 – 14 zile de tratament activitatea stomacului se intensifică brusc, se formează gaze din abundență și nu se recomandă consumul laptelui dimineața pe stomacul gol (în această primă fază). Uneori scaunul este mai moale, dar tratamentul nu trebuie întrerupt. La bolnavii de ficat și rinichi s-au semnalat și unele senzații mai neplăcute. După 10 – 14 zile aceste reacții încetează și se ameliorează activitatea întregului organism.
După minim 20 de zile de tratament, veți începe să vă simțiți mai bine. După 2 luni de tratament se constată dispariția anumitor suferințe, iar după un an de tratament, organismul ar trebui să se însănătoșească complet, dacă respectați și celelalte reguli de viață echilibrată (dietă de cruțare, mișcare, somn, etc.)
Laptele fermentat poate fi folosit și ca demachiant în tratamentele cosmetice, cu efect de încetinire a formării ridurilor și eliminarea oboselii faciale.
De asemenea se poate folosi în arsuri (solare sau produse în gospodărie).
De asemenea, ameliorează sau înlătură durerile provocate de reumatism prin ungerea locurilor dureroase de 7 – 8 ori/zi cu lapte fermentat (chefir).
Se recomandă să fie folosită și de alcoolici, deoarece recuperează pierderea de substanțe din complexul vitaminic B (care duc la dependență fizică de alcool! – un cerc vicios) și se folosește ca adjuvant în tratamentul tuturor bolilor generate de consumul excesiv de alcool (care trebuie întrerupt cu orice preț, brusc sau gradat… dar fără amânare).

Notă:
Aceste Informații le găsiți și pe situl http://sanatatea-ta.eu (download: instrucțiuni utilizare, întrebări și răspunsuri, beneficiile folosirii ciupercilor, etc.)
© 2007 Silvian Guranda
puteți redistribui liber și gratuit acest material, cu condiția de a nu-l modifica

Admin
Admin

Mesaje : 3
Data de înscriere : 06/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://sanatatea-ta.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum